Opublikowany przez: Familiepl 2021-05-31 10:50:53
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa odkażająco.
Tym bardziej warto sprawdzić, czy partia pieprzu, którą posiadamy w domu nadaje się do spożycia, gdyż GIS wykrył Salmonellę w jednej z partii pieprzu mielonego naturalnego.
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak silne, że potrzebna jest pomoc lekarska a nawet pobyt w szpitalu.
Zagrożenie: W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
GIS ostrzega również, że spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g
Marka – ROL-TIM
Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
Kod kreskowy – 5 902900 005817
Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
Kraj pochodzenia - Wietnam
Firma podjęła już działania mające na celu wycofanie produktu z rynku, a konsumenci, którzy nabyli ten pieprz mogą go oddać. GIS nie zaleca również spożywania tej partii.
CZYTAJ TEŻ >> Jak zapobiegać próchnicy u dzieci -SPOSOBY rodziców!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.